EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

Gymnastické srdce

Čtyři sestry, čtyři nadějné a velmi pilné nejen gymnastky, ale i studentky, které se rozhodly věnovat většinu svého času velké dřině v podobě moderní gymnastiky. Bylo krásné sledovat, jak holky mezi sebou umějí spolupracovat, vzájemně si pomáhají, podporují se, motivují, a navíc se u toho skvěle baví.

Jak jste se dostaly k moderní gymnastice?

Stázka: Zkoušela jsem dříve více sportů a aktivit. Před gymnastikou jsem dlouho chodila na balet a paní profesorka mi řekla, že je to pro mě nudné, jen tam poskakuji, a doporučila mi moderní gymnastiku. V pěti letech mě mamka tedy odvedla na první gymnastický trénink.

Saša: Já jsem začala s moderní gymnastikou kvůli tomu, že jsem to viděla u Stázky. Napodobovala jsem doma prvky, které cvičila Stázka, a hrozně mě to bavilo. Mamka mě vzala na trénink, aby zjistila, jestli mě to bude bavit. To mi byly tři a půl a od té doby jsem u gymnastiky.

Sofinka začala ve dvou letech, ale dělala tam jen blbosti, tak přestala a pokračovala pak od čtyř let, když už byla rozumnější.

Valinka začala rovnou ve čtyřech letech.

Co vás nejvíce baví na moderní gymnastice?

Stázka: Závodíme individuálně i za tým. Já mám nejraději společné skladby nebo estetiku, vše, co děláme pohromadě. Dále mě baví, když pracujeme s nějakým náčiním, to jsou házečky a podobně.

Saša: Mám ráda skoro všechno, nejvíc cvičení s náčiním, a hlavně mě baví vyzkoušet si nové věci. Nyní máme jen sezonu společných skladeb a závodíme jen ve „společkách“. (estetická skupinová gymnastika, pozn.red.) Když máme sezonu jednotlivkyň, závodíme samy.

Sofinka: Mě baví úplně nejvíc dělat na gymnastice tanečky. A nejradši sama.

Valinka: Mě nejvíc baví dělat hvězdy. Víc mě baví školka než tréninky.

Jak se vyrovnáváte s tlakem při soutěžích v moderní gymnastice?

Stázka: Když jsem na velkých závodech, na MS nebo někde v zahraničí, a navíc se společnou skladbou, to cítím odpovědnost nejen za sebe, ale i za holky, a kvůli tomu mám trochu stres. Doma na závodech už ani trémou netrpím.

Saša: Zvykly jsme si, že jsme neustále v akci. Trénujeme, jezdíme po závodech a hrozně nás to baví. Když jsme doma a nemáme závody, tak už ani nevím, co mám dělat.

Jak často trénujete a jak vypadá váš běžný týden?

Saša: Každý den vstáváme ráno v šest hodin. Hned po škole se najíme a jdeme na trénink. Když večer přijedeme domů, tak se po večeři musíme ještě učit. Ale jsme na to zvyklé a neměnily bychom. Takový režim je pro nás už přirozený, a i když nás ráno mamka nemůže vytáhnou chvíli z postele, tak nás to moc baví.

Stázka: Já jsem nyní na gymnáziu a přicházím na trénink později. Někdy tedy trénuji jen dvě a půl hodiny denně, ale stejně jsem unavená jako kdybych trénovala hodin pět. Je to kvůli učení. Trénink probíhá pokaždé podobně. Rozcvičíme se, bereme náčiní a provádíme sestavy, sestavy, sestavy a pak končíme. Jako kompenzaci chodíme občas plavat, do sauny a když je nejhůř, tak chodíme na masáže.

Jakým způsobem se projevuje kreativita ve vaší moderní gymnastice?

Stázka: Na jednotlivkyně můžu vybrat hudbu sama, dokonce může pomoct i mamka, ale na společné skladby hudbu vybírá trenér a musí se na ní shodnout všichni trenéři. Tento rok jsme použily dresy ze staré sezony, na ušití dresů se domlouvají trenéři s rodiči. Dále se musíme výrazně líčit. Trenéři nám řeknou, jak by to mělo přibližně vypadat, a my se nalíčíme pak samy. To stejné platí pro účesy. Choreografii vymýšlí trenérka a choreografka.

Saša: Ještě nedávno nás líčila a česala mamka, teď si už děláme všechno samy. Dresy máme stejné jen ve společné, ale jinak můžeme mít každá jiný a podle svého výběru.

Co pro vás znamená být součástí gymnastického týmu?

Saša: Je to super, trénujeme pouze v holčičím kolektivu a všechny si strašně rozumíme. Máme vážně dobrý kolektiv, a to mezi malými i velkými holkami. Vzájemně se podporujeme a fandíme si.

Stázka: Souhlasím, a ještě bych dodala, že nás mladší holky berou jako své idoly a vzhlížejí k nám. To je milé a my se snažíme jim pomáhat a nezklamat je.

Jak se vyrovnáváte se zraněními a výzvami ve své sportovní kariéře?

Saša: Dělala jsem přemet, špatně jsem doskočila a spadla jsem na ruku. Dostala jsem sádru a nemohla trénovat dva měsíce. Stalo se mi to zrovna před mistrovstvím světa v Sofii a bylo to vážně hrozné. Chodila jsem se na tréninky jen dívat, abych měla přehled, co holky nacvičují, a měla možnost odjet na závody, i když skoro bez tréninku.

Ještě se mi jednou stalo, že jsem celý den zapomněla pít, byla jsem na tréninku strašně unavená a omdlela jsem. Skončila jsem v nemocnici a po všech vyšetřeních se ukázalo, že mi nic není. Vyděsilo to hlavně rodiče a trenérku, ale byla to zkušenost a dávám si na to teď větší pozor.

Stázka: Já jsem měla jen růstové problémy, hlavně s koleny, ale to už přešlo. Když už je toho na mě moc, mám slabou chvilku, tak si vždy uvědomím, že nevím, co bych dělala, Kdybych nechodila na gymnastiku, měla bych nudný život, nepoznala bych tolik lidí, po škole bych se flákala, nejezdila bych na závody do různých zemí. I přesto, jak je to náročné, tak jsem šťastná, že můžu dělat gymnastiku, a hlavně je to to, co nejlépe umím, co mě naplňuje a na co se mohu spolehnout.

Jaký vliv má gymnastika na váš život mimo sport?

Stázka: My máme hodně kamarádů i mimo gymnastiku, ve škole, všude. Tím, že máme zkušenosti ze závodů, tak z běžných situací například ve škole nemáme trému. Jsme hodně otevřené a do běžného života nám gymnastika dodává sebevědomí. Tím pádem nemáme problém se seznamovat s novými lidmi.

Saša: Souhlasím se Stázkou, mám to stejně. A zatím mi gymnastika nezasahuje ani tak moc do školy, to Stázka bude teď muset žádat o individuální studijní plán, aby to stíhala.

Máte nějaké gymnastické vzory nebo idoly?

Saša: Moje oblíbená gymnastka je holka z Německa a jmenuje se Darja Varfolomeev. Strašně se mi líbí, dělá gymnastiku fakt skvěle a vyhrává skoro každé mistrovství světa nebo Evropy.

Stázka: Poté, co jsem shlédla film o olympijské vítězce Margaritě Mamun, tak se stala mým idolem ona. Vyhrála olympiádu v roce 2016, líbí se mi hlavně její kompozice sestav. Obdivuji ji, že i přesto, jak měla těžký život, zvládla dělat gymnastiku. Ještě navíc na té nejvyšší úrovni.

Jaký je váš oblíbený okamžik nebo vzpomínka z vaší gymnastické kariéry a co považujete za svůj dosavadní největší úspěch?

Stázka: Když jsme vyhrály ve Finsku, naše estetika získala první místo za kompozici sestavy. Bylo to příjemné a nečekané, že se porotcům líbila nejvíc naše sestava. Baví nás cestovat a díky závodům jsem se už podívaly do Finska, Německa, Rakouska, Itálie, Španělska, Maďarska, Polska, Bulharska a na Slovensko. Já mám více úspěchů ve společných skladbách. Byly jsme šesté na mistrovství světa a každý rok jsme přebornicemi Prahy. Na mezinárodních závodech se většinou umísťuji do třetího místa. Byla jsem na mistrovství světa v Rakousku, ve Finsku a v Itálii.

Saša: Nejlepší je den před závody. Přijedeme autem do hotelu, vozí nás rodiče a sejdeme se tam celý tým a máme i trochu volnou zábavu. Byla jsem na soustředění v Ázerbájdžánu, to bylo super. Nejvíc si cením třetího místa na mistrovství České republiky v kuželkách v roce 2022 a v Bulharsku jsem na soustředění mezi všemi gymnastkami vyhrála první místo.

Jaké máte plány do budoucna ve své gymnastické kariéře?

Stázka: Já jsem nyní v reprezentaci v estetice a ráda bych se ještě dostala do reprezentace ve společných skladbách, protože v únoru bude ME. Gymnastiku bych chtěla dělat do konce gymnázia, a hlavně abych zvládla maturitu. Myslím, že skončím v devatenácti, to už je věk, kdy asi nebudu gymnastiku stíhat společně se školou.

Saša: Pokud bych se dostala do reprezentace, tak bych chtěla s gymnastikou pokračovat dále, jezdit na mistrovství světa a Evropy a jiné závody. Potom uvidím, do kdy zvládnu trénovat a do kdy mě to bude bavit. Nyní jsem v juniorské reprezentaci a tento rok bude Český svaz moderní gymnastiky vybírat na závodech, kdo se dostane do hlavní reprezentace, a bude tak moct reprezentovat ČR v zahraničí.

Sofinka: Chtěla bych dokázat to, že chci být jako moje starší ségry. Chci být hlavně šampionka na olympiádě. Už mám svoji sestavu.

Valinka: Taky chci být jako moje ségry. Ségry mi fandí a já už mám taky svoji sestavu.

Čím byste chtěly být po gymnastické kariéře?

Stázka: Chtěla bych vystudovat medicínu a být dobrou lékařkou. Přemýšlím o dermatoložce, kosmetoložce anebo fyzioterapeutce.

Saša: Také bych chtěla studovat medicínu a možná být zubařkou. Jako hobby bych chtěla trénovat gymnastiku, abych měla nějaké peníze. Trénovala bych při studiu malé děti, to by mě bavilo.

Sofinka: Já bych chtěla být doktorka, ale teď mě baví víc tréninky než škola.

Valinka: Až vyrostu, tak budu kadeřnice.

Co byste poradily mladým holkám, které se rozhodují vstoupit do světa moderní gymnastiky?

Stázka: Cesta moderní gymnastikou není lehká. Budete zažívat různé překážky i pocity, kdy budete chtít skončit, ale i přesto musíte vydržet, protože je to vlastně taková životní zkouška. Mám pocit, že když je něco náročné, tak to hodně děti vzdávají, ale my se Sašou jsme zvyklé bojovat, i přesto, že nemůžeme, a to nás v životě posiluje.

 

OTÁZKY PRO RODIČE

Maminka Naďa

Co znamená pro rodinu, když se všechny děti rozhodnou pro takto časově náročný sport?

Upřímně musím říct, že se tak trochu musíme jako rodiče obětovat. Holky jsou většinu víkendů na závodech a s manželem se střídáme v odvozech a v doprovodu. Abychom nemuseli všude být celá rodina, tak se rozdělujeme, já většinou zůstávám se staršími a manžel odveze malé holky domů. Často jsme na závodech celý den od rána do večera, někdy i o svátcích. Už nám to ale přijde normální. Dovolené zásadně plánujeme až po dodání plánů tréninků a závodů.

Jak řešíte stravu holek při tak vysokém výdeji energie?

Holky budím v šest ráno a připravím jim kvalitní snídani podle toho, na čem se domluvíme. Mají rády různé obilné kaše, tvaroh, celozrnné pečivo, vajíčka, müsli nebo jim dělám palačinky. Také dělám velké svačiny, aby se mohly najíst i před tréninkem. Ve škole chodí na obědy. Já ráda vařím, snažím se dělat spíše lehčí, nejlépe ryby, maso, polévku a z příloh pohanku, kuskus, bulgur a hlavně hodně ovoce a zeleniny. Menší holky milují hlavně těstoviny, ale větší holky už se musí trochu omezovat a před spaním se neládovat třeba sladkostmi. Trenérku mají velmi rozumnou, nic jim nezakazuje, ví, že holky mají velký výdej energie a musí ji doplnit. Nemá ráda hlavně buchty a fastfoody, ale holky si to hlídají už samy. Já hodně ráda vařím.

Tento rok jsme navíc začali hlídat i doplňky stravy, jak Sašenka omdlela. Na lékařských kontrolách nám bylo doporučeno ještě před spaním dodat bílkoviny třeba v mléčných výrobcích, a hlavně dostatečně doplňovat magnézium, vitamin C, D.

Stíháte s manželem ještě něco jiného?

Stíháme, ale vše musíme velmi pečlivě plánovat. Manžel ráno holky rozveze a sám jede do práce, já pracuji z domu a pak se o ně starám odpoledne. Snažím se i sama sportovat a starat se o své zdraví, abych šla holkám příkladem. Jednou za čas s manželem vyrazíme na večeři, na koncert, do kina. Pokud nejsou závody, podaří se nám dokonce někdy i ve dvou odjet na prodloužený víkend do zahraničí díky pomoci mojí maminky. Dokud to holky tak hodně baví, nemáme s tím nejmenší problém a je radost sledovat, jak se posouvají nejen ve sportu, ale jak je sport připravuje i do běžného života. Znají disciplínu a vědí, že nic se nestane jen tak samo bez věnovaného úsilí. Za to vděčíme hlavně gymnastice.

 

OTÁZKY PRO TRENÉRA

Mgr. Kryštof Havel, mezinárodní rozhodčí ESG I. třídy, člen Technické komise IFAGG, trenér a rozhodčí MG II. třídy

Co je moderní gymnastika a jak se liší od tradiční gymnastiky?

Moderní gymnastika je sport určený vyloženě pro dívky. Od klasické gymnastiky se kromě tohoto faktu liší i náčiním, s kterým gymnastky cvičí. V moderní gymnastice dívky předvádějí sestavy s obručí, švihadlem, míčem, kuželi a stuhou.

Pro koho je moderní gymnastika vhodná a kdy je nejlepší s moderní gymnastikou začít?

Moderní gymnastika je vhodná pro dívky, které mají rády spojení pohybu, elegance, tance a hudby. Začínat s moderní gymnastikou je vhodné již od útlého předškolního věku. Není však problémem začít i později, okolo šesti až sedmi let.

Jsou pro moderní gymnastiku potřeba speciální dovednosti nebo předchozí zkušenosti?

Pro moderní gymnastiku jsou důležité především koordinace, ohebnost a hudební cítění. Všem těmto dovednostem se však dá naučit na trénincích.

Můžete nám přiblížit typický tréninkový den pro moderní gymnastku?

Náš typický den se skládá nejprve z rozcvičky, při které rozpohybujeme a zmobilizujeme celé tělo. Poté protáhneme všechny svaly a posílíme je. Po rozcvičce se děti věnují základní baletní průpravě, která děti učí správnému držení těla. Poté už se dívky věnují samotným sestavám s jednotlivými náčiními. Skladby pilují nejprve po částech bez hudby a poté i na hudbu v celku. Na závěr tréninku přichází posilování a kompenzační cvičení.

 

POSLEDNÍ ČÍSLO

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 7.13.35

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

kde koupit ?

zde na webu
www.educamagazin.cz
© 2023 vytvořeno Higuera web