EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

V hlavní roli sociální znevýhodnění

Národní pedagogický institut nedávno spustil kampaň Škola pomáhá, ve které se zaměřuje na akcentování tématu snížení nerovností ve vzdělávání. Prim v něm hrají příběhy škol s vyššími počty žáků se sociálním znevýhodněním.

Kampaň přiblíží téma snídaňových klubů, zapojování rodičů do školního dění, obtíží i výhod tandemové výuky nebo důležitosti práce sociálního pedagoga v prostředí uvnitř i mimo školu.  Cílová skupina ředitelů, učitelů ZŠ a široké veřejnosti tak může na portálu Zapojme všechny sledovat sérii reportáží ze škol, které se vydaly cestou změn. Jedním z cílů kampaně je inspirace škol, pedagogů i zákonných zástupců/rodičů. Zároveň se jí úspěšně daří upozornit na problematiku žáků ohrožených školních neúspěchem.

 

Ne každý z nás má to štěstí žít v dostatečně materiálně zajištěné a ucelené rodině, bez duševních onemocnění nebo ve vhodném sociálním prostředí. Pokud ale vybudujeme dostatečně pevný základ systému podpory ve vzdělávání, děti, které toto štěstí neměly, ho mohou poznat právě v prostředí školy. Škola se pak může stát místem pomáhající objevit a rozvinout vzdělávací potenciál, který by jinak zůstal s velkou zůstal skrytý.

 

Projekty PBIS (Positive Behavior Intervention and Support) se zaměřují na implementační rámec pro výběr ověřených postupů, které poskytnou žákům podporu v akademické, sociální i emoční rovině. Cíle nastavování podmínek a procesů ve škole tak, aby se jimi účinně předcházelo problémovému chování, mají dlouholetou tradici např. v USA, Kanadě, Austrálii, Velké Británii, ale i v Japonsku, na Taiwanu, v Nizozemsku nebo Norsku. Více se můžete o projektech PBIS dozvědět třeba webu neziskové organizace SOFA, která se zaměřuje na téma duševního zdraví i náročného chování dětí.

 

Do Česka vstoupily projekty PBIS díky programu Active Citizens Fund, vznikléhou roku 2019, jako výsledek spolupráce českých neziskových organizací a organizací z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. I díky nim a jim podobným můžeme nahlédnout do útrob škol a objevit nástroje, které se mohou osvědčit jako funkční. Jedno je přitom jisté: Na každém z nás záleží!

POSLEDNÍ ČÍSLO

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 7.13.35

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

kde koupit ?

zde na webu
www.educamagazin.cz
© 2023 vytvořeno Higuera web