EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

Kybernemoci: neviditelný vliv technologií na lidské zdraví

Žijeme v digitální době, kdy jsme neustále ponořeni do světa plného technologií. Ovlivňují jak každodenní život, práci, vztahy, ale také naše fyzické i duševní zdraví. Přestože umí technologie zvýšit produktivitu a v mnoha ohledech ulehčit život, umí nám ale také pěkně zavařit. Je proto důležité, abychom je využívali zdravě a pohybovali se v online prostředí bezpečně a rozumně. Nevhodné užívání může totiž vést až k rozvoji takzvaných kybernemocí.

 

Podle odborníků z E-bezpečí má nadměrné užívání informačních a komunikačních technologií často negativní dopad na zdraví člověka. Může dojít například k obezitě, zhoršení zraku, rozvoji cukrovky nebo až k onemocnění srdce. Nově však pojmenováváme také nemoci, o kterých jste třeba ještě neslyšeli, ale pravděpodobně se vás týkají. Procházet si jimi totiž může každý, kdo technologie, jako jsou třeba chytré telefony, aktivně využívá.

Poznejte kybernemoci

Jste nervózní, když nemáte telefon po ruce? Máte strach, že vám na sítích něco uteče? Pokud jste odpověděli ano, pozorně čtěte. Pravděpodobně procházíte kybernemocí. Kamil Kopecký a René Szotkowski z E-bezpečí tak označují stavy, vyvolané nadměrným používáním technologií. Týkají se jak fyzického, tak i duševního zdraví. A před jakým onemocněním varují?

Nomofobie – strach z toho, že mobilní telefon z nějakého důvodu nemůžeme používat.

Esemeskový krk a tabletové rameno – onemocnění páteře způsobené dlouhým předklonem hlavy a hrbením se při používání mobilu, tabletu nebo notebooku.

Syndrom falešného zvonění – mozek je tak navyklý na zvonění a vibrace telefonu, že je slyší a cítí, i když nikdo nevolá ani nepíše.

Myšitida – zánět ruky způsobený častým používáním počítačové myši. Odtud ten název. Onemocnění není nijak zvláštní, zato opravdu bolestivé.

Technoference – potřeba neustále přerušovat běžné aktivity, jako je konverzace, jídlo nebo sport kontrolováním mobilu.

Kyberchondrie – projevuje se vyhledáváním příznaků onemocnění na internetu, což často vede k úzkostem a obavám o vlastní život.

Digitální amnézie (Google efekt) – označuje tendenci rychle zapomínat informace, které lze jednoduše vyhledat na internetu

Máte podezření, že některou z kybernemocí trpíte? Nebo se o nich chcete dozvědět víc? Otestujte se v kvízech na vzdělávacím portálu O2 Chytrá škola nebo si pročtěte více informací od odborníků a vědců. Zjistěte například, jestli mají sítě vliv na vaše zdraví nebo jak dlouho vydržíte bez mobilu. O2 Chytrá škola je projekt Nadace O2, který si klade za cíl naučit děti, rodiče a učitele, jak správně využívat technologie a být přitom na v bezpečí na internetu.

Článek byl vytvořený ve spolupráci s Nadací O2.

POSLEDNÍ ČÍSLO

Educa Magazín - 3. číslo titulní strana

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

kde koupit ?

zde na webu
www.educamagazin.cz
© 2023 vytvořeno Higuera web