EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

DiPSy jako možná cesta k lepším zítřkům

Už od roku 2017 musí projít všichni uchazeči o studium na střední škole jednotnou přijímací zkouškou. Jejím realizátorem je od samotného počátku příspěvková organizace založená a řízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Cermat, která v letošním roce přidala právě na žádost MŠMT možnost podání přihlášek online.

Z obecného pohledu bychom mohli tento krok kvitovat, digitalizace je něco, čemu se v budoucích letech nevyhneme, jak v osobním, tak pracovním životě, a proto je nutné jí postupně vycházet vstříc. Za ne zcela promyšlený počin, můžeme ale označit spuštění poruchového neodzkoušeného systému i vysokou rychlost, ve které se měla strana škol a uchazečů se systémem naučit pracovat.

Snaha Ministerstva splnit závazek digitalizace přijímacího řízení je chvályhodná. V porovnání s dvouletým pilotním projektem postupného testování JPZ v roce 2015 a 2016, můžeme ale ani ne rok na vytvoření, otestování a „tvrdé“ spuštění systému, označit za nedostatečně uvážené. O to větší kritice ze strany odborníků i veřejnosti musely nedostatky systému objevené v den jeho spuštění vzdorovat. Do otevřené diskuse často přispěl i fakt, že žijeme ve složité době, ovlivněné dozníváním covidových opatření, vyhroceným válečným konfliktem, příchodem doposud nevídaného počtu cizinců na naše území a v neposlední řadě silných populačních ročníků. Nic není ale tak zlé, jak se na první pohled zdá.

Mikoláš Bek se v Otázkách Václava Moravce 11. února 2024 za chybovost systému a nepříjemnosti spojené s prodlením omluvil. Bývalý ministr Robert Plaga ve stejném rozhovoru vytkl kroku digitalizace přijímacího řízení zejména velmi pozdní datum spuštění zahajovacích prací. Na tomto tvrzení se s ním shodneme. Otázkou ale stále zůstává, zda šlo za částku vyčleněnou na tvorbu systému dosáhnout lepších výsledků?! I přes nepříliš slibný začátek podalo nakonec od 3. do 20. února 2024 přes systém DiPSy přihlášky na 135 tisíc uchazečů. Dalo by se říct, že máme vzorků na poučení se z chyb do příštího roku dost.  A jak jinak, než chybami, se člověk nejlépe učí?!

Teď už nám jen zbývá popřát letošním uchazečům hodně štěstí a rodičům pevné nervy!

POSLEDNÍ ČÍSLO

Educa Magazín - 3. číslo titulní strana

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

kde koupit ?

zde na webu
www.educamagazin.cz
© 2023 vytvořeno Higuera web