EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

Když chybí záchranná síť

Jak se cítí mladí dospělí, kteří právě opouštějí dětský domov a vykračují do neznámého skutečného světa? S čím vším bojují, čeho se bojí a jak se vyrovnávají s emočním deficitem, který si z těchto zařízení odnáší? To odráží nový mural MEZIKROK, který od července zdobí pražské Holešovice a je součástí stejnojmenného projektu, jehož cílem je ukázat, jak konkrétně může každý z nás v takové situaci pomoci.

Praha se letos v létě stala jedním z měst, kde proběhly umělecké rezidence mezinárodního projektu Remix Comix. Ten propojuje Českou republiku, Slovinsko, Srbsko a Nizozemí, a prostřednictvím uměleckých realizací ve veřejném prostoru se snaží upoutat pozornost veřejnosti k marginalizovaným skupinám a problémům, kterým čelí. Téma, jímž se pět umělců pod vedením kurátorky Štěpánky Jislové v Praze zabývalo, je věnováno otázce dětských domovů a skutečnostem, kterým mladí dospělí čelí, když z domovů při dovršení dospělosti odchází.

„Mladé dospělé, kteří opouštějí dětské domovy, jsme si vybrali proto, že jen málokterá skupina začíná svůj samostatný život v takové nevýhodě. Zatímco většina z nás si může dovolit dělat chyby a poučit se z nich, pro tyto lidi může být i jeden jediný přešlap katastrofální. Například pozdní příchod do práce, který vyústí v nezaměstnanost, může znamenat ztrátu bydlení ze dne na den. Chybí jim finanční polštář a síť blízkých, na jejichž podporu jsme většinou zvyklí my ostatní. Je tam ale také deficit emoční. Ačkoli dětský domov je pro mnohé z nich to nejlepší, co se jim mohlo přihodit, vzpomínky na traumatické zážitky nebo odebrání z původní rodiny nikdo nevymaže. Není pak divu, že statisticky polovina z nich končí jako bezdomovci, ve vězení nebo v hlubinách drogové závislosti, což často vede k předčasnému úmrtí,“ dodává k tématu kurátorka.

Výtvarné dílo, které příběhy těchto nových začátků vypráví, si můžete prohlédnout na zdi populárního prostoru Vnitroblock. Na jeho podobě spolupracovali za Českou republiku ilustrátor Jakub Bachorík, za Srbsko Novi Sad grafická designérka Asja Komadina, za Slovinsko sochařka Neža Jurman, za Nizozemí dramaturgyně Indi Hoorweg a za Srbsko Pančevo komiksová autorka Jana Adamović. V rámci rezidence se umělci účastnili edukativních přednášek a workshopů s odborníky z neziskových organizací, aby získali statistické informace a představu o podobě dětských domovů u nás, a zároveň si vyslechli osobní příběhy ze života v tomto systému. Nejen proto nakonec není mural jediným výstupem této rezidence. Spolu s ním vznikla i webová stránka www.mezikrok.cz, která všechny důležité informace předává dál a je manuálem pro každého, kdo se rozhodne pomoci. Díky napojení na řadu neziskových organizací, jako jsou Projekt Patron, Ašta Šmé nebo Nadání a dovednosti, sestává tento návod z jednoduchých kroků, mezi které patří např. finanční podpora, pronájem bytu nebo nabídka pracovní příležitosti. Pro někoho možná maličkost, pro jiného odrazový můstek k lepší budoucnosti.

POSLEDNÍ ČÍSLO

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 7.13.35

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

© 2023 vytvořeno Higuera web