EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

JEDINEČNOST A POSOUVÁNÍ HRANIC V DIGITÁLNÍ KOMUNIKACI

Technologické centrum UMPRUM bude letos v březnu opět dějištěm konference MOUVO zaměřené na digitální komunikaci. O tom, co přesně se chystá jsme si povídali jsme s ředitelkou Vladimírou Cimbálníkovou a koordinátorkou guest servisu Silvií Luběnovou.

MOUVO platforma se dlouhodobě zaměřuje na průnik grafického designu, filmu, animace a technologie. Na jaké autory se letos na konferenci MOUVO můžeme těšit?

Sledujeme mezinárodní a lokální scénu, je to naše práce a obor zájmu a snažíme se každý rok vybrat a pozvat co možná nejzajímavější autory, studia, umělce, aby ukázali svou práci, vybrané projekty, na kterých demonstrují své postupy, myšlenkové pochody či chápaní jisté problematiky. Je inspirativní vidět a slyšet, jak na danou věc nahlíží někdo s jiným sociálním a historickým kontextem, někdo z jiného kulturního prostředí, s odlišným zázemím a možnostmi. Klíčem k výběru je tedy jedinečnost, posouvání hranic, nabízení odpovědí na aktuální problematiku světa digitální komunikace a nejen tu. Každý rok zveme široké spektrum autorů tak, aby se jejich práce dotkla typografie, motion designu, filmu, animace, technologií a herního průmyslu. Letos přijedou například AATB, duo z Curychu, věnující se robotice, Lucas Hesse, grafik a typograf, který byl součástí studia Dumbár, nebo tvůrci z holandského studia Bakken & Baeck. Velmi dobré doporučení jsme dostali na Dominika Wilcoxe, designéra, který založil platformu Little Inventors, prezentující dětské neobyčejné nápady. Ty nejúspěšnější, se dočkají realizace. V neposlední řadě do Prahy přijede spoluzakladatel studia Territory, které je známé svou prací na filmech jako Blade Runner 2049, Dune, The Batman nebo Mission Impossible.

Součástí konference jsou také Workshopy. . .

Workshopy nabízíme od počátku konání konference. Nabízíme technické i kreativní, na pár hodin nebo několik dní. Z našeho pohledu se mění i přístup k workshopům tak, jak je známe. Proto jsme se letos rozhodli workshopy nabídnout hlavně dětem našich návštěvníků. Workshopů se mohou účastnit i děti neregistrovaných návštěvníků MOUVO konference. Oslovili jsme organizace, které se edukaci dětí a mládeže věnují. AI dětem je skupina pedagogů a expertů, jež se snaží šířit a vnést užitečné znalosti v oboru AI do základních škol. Designéři dětem je platforma, která podporuje dětskou kreativitu, tvoření a vnímání světa kolem nás, a spolek vysokoškolaček wITches, který vznikl při ČVUT z potřeby popularizovat vědu.

Změna přístupu k workshopům se mění i se schopností dnešního člověka vnímat nové informace. Proto jsme s šesticí designérů vytvořili instalaci pro letošní MOUVO nazvanou Golem – In Process. Jedním z ústředních témat je fenomén jisté paralýzy z nadměrného množství informací, a proto přemýšlíme do budoucna nad náhradním formátem s pozitivnějším přínosem.

Aktuální téma, kterému se budete věnovat je autonomní tvorba strojového umění-umělé inteligence. Jaký úhel pohledu je v tom směru pro vás zajímavý?

Těch pohledů je několik. Nedokážeme vůbec předvídat, jak se vyvine, ani ta blízká, budoucnost. S DeepLearning přichází revoluce, která mění svět víc, než cokoliv jiného co známe z minulosti. Důvodem je i rychlost s jakou přichází. Ovlivní až 40 % profesí a oborů, ne-li více. V kreativním procesu sledujeme využití nových nástrojů, jež nahrazují nebo úplně mění určité profese a postupy tvorby, až po dílo samotné. Zajímá nás, které nástroje stojí za prozkoumání, a které naopak ne. I díky diskuznímu panelu a Q&A chceme klást palčivé otázky a ptát se na zkušenosti těch, kteří pracují pro největší technologické firmy nebo značky. Ruku v ruce s výše řečeným neodmyslitelně přichází i etický a legislativní aspekt. Nyní, více než kdy jindy se musíme ptát – „Kdo je autor a kdo tvůrce“? Autorství a používání dat je ve vztahu k online prostoru složité a obecně nedořešené. Nástroje čerpají z děl a myšlenek lidí, autorů. Se sdílením myšlenek, postupů a děl v tomto prostoru bude muset být každý jedinec, studio, firma, organizace velmi obezřetný, stejně tak, jako jsme již nyní obezřetní třeba v rámci finančních manipulací v online prostoru.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?

Naším dlouhodobým cílem je propojení s edukačními systémy, a to již od primárního vzdělávání či stupně. Svět kolem nás se vyvíjí, a je nutné, aby se vyvíjela i naše konference.

POSLEDNÍ ČÍSLO

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 7.13.35

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

kde koupit ?

zde na webu
www.educamagazin.cz
© 2023 vytvořeno Higuera web