EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

Bio mapa

Blogerka LUCIE VAN KOTEN před časem představila BIO MAPU, která vás zavede na místa, kde můžete nakoupit čistě přírodní kosmetiku a lokální potraviny, poradí vám, kam vyrazit s rodinou na zajímavou akci do přírody, nebo poskytne tipy na restaurace s bio, lokálním a sezonním jídelníčkem.

Kam vás zavede Bio mapa?

Je to sedm let, co jsem dostala nápad vytvořit portál, který by mapoval veškerá má oblíbená místa a drobné podnikatele, která potkávám na cestách. Jsem ten typ, co si obsedantně zapisuje každé navštívené místo v nejrůznějších mobilních aplikacích pro případ, že bych se tam chtěla vracet.

Ráda vzpomínám na období, kdy mým domovem byl jeden velký kufr a nebylo týdne, kdy bych ho nevybalovala, nebo ho naopak nebalila na další dobrodružství. Mockrát jsem se vracela do stejných měst a mé zapisování adres, kde mi předtím bylo dobře, kde jsem se skvěle najedla či objevila netušené poklady, mi mnohokrát přišlo vhod. Mám ráda drobné radosti z lokální produkce – od tradičního místního pokrmu přes přírodní kosmetiku po módu a design.

Sedm let jsem o svém přání vytvořit interaktivní mapu, která by nás zavedla na biofarmy, do obchůdků se zdravou výživou nebo k místním návrhářům, všemožně vyprávěla svým známým a doufala, že to někdo z nich vytvoří. Že to někdo dotáhne do zdárného konce, protože kdybych na to měla čas, určitě bych to chtěla vytvořit já.

Až loni mi došlo, že čas se sám neudělá, čas si musíme udělat my. A já si vždycky našla jiné priority a práci pro někoho jiného, jen abych nemusela dělat na něčem vlastním. Jsem velice opatrný člověk, který se bojí velkých a zásadních změn, a tak se dlouho nic nedělo. Bála jsem se osekat pracovní aktivity a ano, bála jsem se začít něco, kde o všem budu rozhodovat jen já sama. Nakonec ta razantní změna stejně přišla a já se do Bio mapy pustila.

Dneska si (trochu alibisticky) říkám, že bylo potřeba, abych k tomu sama dozrála. Přesto mě asi nepřestane trochu mrzet, že jsem nezačala dřív, že jsem si nezaznamenávala veškerá místa, trhy a značky z dob, kdy jsem ještě hodně cestovala. Jsem nicméně ráda, že jsem se do toho konečně pustila.

Co je to Bio mapa?

Po půl roce práce vznikla Bio mapa. Bio mapa je velice zjednodušený název mapy, která má být vodítkem pro lidi, kteří chtějí podpořit zodpovědné, lokální či udržitelné podnikání. Je interaktivní – velice vítám, pokud mi lidé píšou tipy na podniky ze svého města a okolí. 

Najít v ní můžete místa, kde dostanete čerstvá domácí vajíčka, farmářské jogurty nebo třeba ovoce a zeleninu ze zahrady. Biofarmy, na které si můžete udělat výlet s celou rodinou. Vinařství, kde umějí pěstovat vinnou révu bez postřiků, i bistra, kavárny a restaurace, kde vaří ze surovin místních zemědělců. Najdete tam i obchody zdravé výživy, concept story s udržitelnými kousky i obchody s čistě přírodní kosmetikou.

Bio mapa není web, který má kohokoli přesvědčovat o tom, proč nakupovat bio. Přesvědčování nefunguje. Věřím, že si k tomu člověk musí dojít sám, protože je to nastavení mysli. Udržitelnost je všímavost vůči našim skutečným potřebám a hodnotám, nikoli diktát dnešní doby.

Sama tomu ráda říkám šťastně a udržitelně: pokud totiž začnu zkoumat, co skutečně k životu potřebuju, postupně se vykrystalizuje, kdo jsem a na čem mi v životě skutečně záleží. A tady už Bio mapa může pomoci – slouží jako směrnice lidem, kteří už mají vyřešené své „proč“ a hledají odpověď na otázku „kde“.

Pro mě osobně je pak připomínkou toho, že některé věci sice potřebují dozrát, ale nemají se odkládat zbytečně dlouho.

POSLEDNÍ ČÍSLO

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 7.13.35

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

© 2023 vytvořeno Higuera web