EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

Děti jsou s námi celé roky

Profesní život Evy Bavorové je spojen s dětskými časopisy. Nejdůležitější pro ni je, aby každá stránka dávala smysl, děti se z ní něco dozvěděly nebo naučily a zároveň se u toho i pobavily a zasmály. 

Jsi šéfredaktorkou oblíbených dětských časopisů PUNTÍK a TEČKA! V minulosti jsi vedla i SLUNÍČKO, na kterém vyrostly celé generace. Jak ses k této práci dostala?
Vždy jsem chtěla buď učit, nebo být novinářka či spisovatelka. Nijak cíleně jsem si za touto prací nešla, ale život mě hezky vedl sám, že se věnuji práci, která obě tyto profese spojuje. Mohu tvořit a zároveň předávat dál nějaké vědomosti, baví mě učit, vzdělávat, posouvat a motivovat. 
A zároveň mám možnost formovat budoucí generace. Uvědomuji si, jak je tato práce zodpovědná.

Mohla bys nám přiblížit, jak to vypadá v tvé redakci a jak časopis vzniká?
Máme menší interní tým, se kterým se sice nevídáme každý den, protože část redakce po covidu zůstala na home officu, ale scházíme se na pravidelných poradách, a jinak fungujeme online.
Do širšího týmu pak patří i naši skvělí externisté, kteří pro nás kreslí ilustrace. Jsou neméně důležití, protože spoluvytvářejí grafickou podobu časopisu. Dá se říci, že každé nové číslo, které tvoříme, je samostatný projekt, často na nějaké konkrétní téma. Zároveň ve vydavatelství řešíme i záležitosti okolo marketingu, obchodu a distribuce. Nic z toho se nesmí podcenit.

Mají malí čtenáři nějaký prostor podílet se na obsahu?
V časopisu Tečka!, který je určen dětem od šesti let, máme rubriku ZpáTečka, do níž nám mohou děti zasílat svá dílka. Jinak samozřejmě sledujeme reakce na sociálních sítích, kam nám rodiče čtenářů píší své postřehy, někdy právě i náměty, co by v časopise uvítali, nebo naopak. Tedy i takto se mohou na časopisu podílet. Jsme za všechny podněty vděční a bereme je vážně, pokud jsou konstruktivní.

Víme, že konkurence je mezi dětskými časopisy velká a že jste čelili tlaku, kdy vás ostatní vydavatelé začali kopírovat. Čtenáři se však zmást nenechali.  V čem jste tak výjimeční?
Ano, máme za sebou dokonce soudní spor, který jsme nakonec vyhráli… Před dvěma lety jsme si prošli velmi náročným obdobím, kdy jsme si museli existenci našich časopisů doslova vybojovat. Říkávám, že to byl ten nejlepší teambuilding, který jsme mohli zažít. Máme sehraný tým skvělých lidí, kteří milují svou práci. A čtenáři to poznají. Děti s námi zůstávají celé roky. Když vyrostou z Puntíku, přecházejí na Tečku, případně předplatné dědí mladší sourozenci.

Proč je v době obrazovek důležité číst na papíře?
Digitální zábava je založená na rychlé stimulaci mozku a ostatní aktivity se pak stávají pro děti méně atraktivní. Čtení knížek, malování nebo jiné tvoření či hraní jim připadá pomalé a nudné. Je to tedy vlastně docela výzva, v dnešní době vydávat papírový časopis. Děti však potřebují svět vnímat všemi smysly, což je důležité pro rozvoj komunikačních a sociálních dovedností. Snažíme se proto přinášet inspiraci na různé aktivity, které mohou být vhodnou alternativou k digitální zábavě. A podle ohlasů to děti stále baví.

PUNTÍK i TEČKA vedou děti ke kreativním činnostem, najdeme v nich originální vystřihovánky, návody. Kdo je vytváří?
Vystřihovánky jsou právě tím příkladem aktivity, která pomáhá s rozvojem potřebných dovedností. Děti si při stříhání a skládání výborně procvičí jemnou motoriku. Některé modely vymýšlíme a připravujeme přímo v redakci, ale většinu pro nás vytváří výtvarnice Andrea Popprová, která pro Puntík tvoří a kreslí od jeho začátku.

Co tě momentálně nejvíce zaměstnává?
Kromě každoměsíčních uzávěrek jsou to další projekty, které bychom chtěli uskutečnit. Ať už se jedná o speciály časopisů nebo knížky, uvažujeme rovněž o vydání časopisu v angličtině, začínáme také plánovat besedy a workshopy ve školách a školkách. Zároveň řeším spoustu obchodních záležitostí,, daří se nám navazovat zajímavá partnerství s předními českými firmami i se státními institucemi, za což jsme moc rádi.

Edukativní rozměr obsahu je zpracován tak chytře, že se děti učí přirozeně. Spolupracujete v tom směru s odborníky?
Občas něco konzultujeme s logopedy nebo jinými odborníky, ale máme velkou výhodu, že většina redakce jsme původní profesí učitelky, což je dobrý základ pro to, abychom mohli vytvářet obsah, který má edukativní přesah. Především dbáme na kvalitu textů a nabízených informací, v Tečce máme například rubriku, ve které se čtenáři učí rozeznávat fake news. Všitá příloha s Miničtením podporuje čtenářskou gramotnost a kritické myšlení, což je podle mě právě to, co je potřeba v dnešní společnosti rozvíjet.

Určitě si děláte průzkum, které rubriky jsou nejoblíbenější. Co děti baví?
V Puntíku jsou to již zmíněné vystřihovánky a v Tečce čtenáře nejvíce baví úniková hra, kterou jsme přizpůsobili časopiseckému formátu. Tato rubrika spojuje napětí a humor, to jsou dvě ingredience, které děti vždy ocení.

Kdybys měla neomezený rozpočet, na co bys jej použila nejraději?
Jsem velmi vděčná za to, co máme, že děláme krásnou smysluplnou práci, vydáváme časopisy i knížky, které se líbí, a tato práce nás zároveň uživí, což není v dnešní době samozřejmé. Možná si tohoto cením víc, než kdybychom měli neomezené možnosti. Nicméně kdyby taková situace nastala, určitě bychom rozumně investovali do projektů, které by měly vzdělávací a výchovný přesah. V první řadě bychom se asi naše časopisy snažili dostat do rodin, které si jej z finančních důvodů nemohou dovolit.

Jaké máš sny do budoucna, co by sis přála?
Abychom měli stále dostatek malých čtenářů… tedy aby papírové produkty dávaly lidem stále smysl, a abychom mohli přispívat k tomu, aby se společnost posouvala tím správným směrem.

POSLEDNÍ ČÍSLO

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 7.13.35

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

© 2023 vytvořeno Higuera web