EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

Běž si hrát

Na tom, že hra je pro děti hlavním způsobem učení, není nic nového. Kromě toho je to hlavně zábava a způsob uvolnění, prostor pro vytváření vlastních fantazijních světů a také se hrou dítě učí vyrovnávat s nepříjemnými emocemi.

Možná už jste si všimli, že význam slova hra se posouvá stále blíže k digitální podobě. A je jasné, že v dnešním světě to ani jinak nejde. Navíc i tímto způsobem se děti učí a nemá smysl jim v tom bránit, jen nesmíme zapomínat, že děti potřebují být ukotvené i v reálném prostoru, ve kterém je jim příjemně.

Některé rodiny nedají dopustit na klasické deskovky, které dokážou stmelit a vyplnit společný čas, ti sportovněji založení zase vysypou z rukávu spoustu kolektivních her. A svět vzdělávacích institucí je samozřejmě plný řízených aktivit spojených s učením hrou. Někdy se však děti potřebují trochu nudit, aby se mohly posunout ve svém vývoji, potřebují se vymanit ze záplavy vjemů a nechat pracovat fantazii nebo jen tak lenošit. Hra, která je postavená na zdánlivé banalitě a jednoduchosti, přináší často kreativní řešení i nové cesty s vlastními pravidly. Takovou hrou si děti procvičují dovednosti bez tlaku na výkon. Stačí jim jen vytvořit vhodné prostředí a dát jim podněty a prostor, aby měly možnost projevit se samy, ve svém tempu. Jaro a léto je navíc tím nejlepším obdobím pro hraní venku, které podporuje přirozenou imunitu. Děti rády poslouchají, s čím jste si hráli jako malí vy. Ať už to bylo stavění domečků pro skřítky v lese, klasická hra na obchod, na babu, skákání přes gumu, nebo třeba obyčejné piškvorky.

Architektka a designérka Dagmar Hlaviznová ze Studia Aesthetic exkluzivně pro nás připravila retro edici na skákání přes gumu, odolné zástěrky z pogumovaného lnu, ve kterých děti můžou svobodně tvořit, malovat, zahradničit nebo třeba pomáhat při vaření, a outdoorovou deku, která se hodí na zahradu i na výlety do přírody, piknik nebo obyčejné lenošení v přírodě. „Věci nebo prostředí, které vytváříme, nemusejí být dokonalé hned, tady a teď, ale měly by obstát v čase. Mou filozofií je vytvářet věci nadčasové, trvalé a multifunkční,“ říká sympatická designérka, která svou značku založila před dvaceti lety, v době, kdy se jí narodila nejstarší dcera. Ve své tvorbě propojila estetiku, funkčnost, udržitelnost a kvalitu. Zaměřuje se dlouhodobě na to, jak vytvořit dětem nápadité prostředí, které by jim pomáhalo hrát si, rozvíjet své záliby a probouzelo v nich kreativitu. „Textilní prvky fungují po hmatu, vzbuzují emoce, vytvářejí jak psychickou, tak fyzickou pohodu, ovlivňují naši náladu svými barvami i charakterem zvoleného materiálu,“ dodává Dagmar.

www.aestheticstore.cz

Sanitka přání

Obléct si sesterskou uniformu, s deseti dalšími parťačkami nastoupit do modelu sanitky a uběhnout půlmaraton. Znáte snad lepší způsob, jak zviditelnit charitativní projekt, který plní přání?

Projekt Sanitka přání, který u nás spustila Nezisková organizace DLI Help, z. s., je určen osobám jakéhokoli věku, jež mají kvůli těžké nemoci omezenou mobilitu a samy si přání, o jehož splnění prostřednictvím této iniciativy usilují, splnit nedokážou. Tato mise zaujala Magdu a Moniku z mumsontherun_cz, které se spolu s dalšími devíti maminkami rozhodly vytvořit pojízdnou sesternu, na začátku dubna s ní zdolat pražský půlmaraton a k Sanitce přání tak přitáhnout co největší pozornost.

Tento záměr běžkyně splnily nejen tím, že závod úspěšně dokončily, ale hlavně svým entuziasmem, smyslem pro humor a týmovým duchem. Aby však Sanitka přání mohla zdolat i další náročné cesty a překonávat překážky, bude potřeba více pomocných rukou. Ty své můžete k dílu přiložit například skrze příspěvek na transparentní účet 2002444755/2010 nebo prostřednictvím webové stránky www.sanitkaprani.cz.

 

POSLEDNÍ ČÍSLO

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 7.13.35

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

© 2023 vytvořeno Higuera web