EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

Ztraceni v jazyku generací

Nedávno jsme se zde věnovali internetu a jeho dovednosti ovlivnit naše myšlení i schopnost učení se. Dnes se zaměříme na to, jak nejen internet, ale i další technické pokroky v historii ovlivnily formování a komunikaci generací.

Každý technický pokrok s sebou nese i generační předěl. Do konce 20. století jsme generace rozdělovaly po 20-25 letech. Od přelomu tisíciletí je ale rozdělujeme po 10-15 letech a uvažujeme ještě o dalším krácení. Komunikační propast mezi teenagery (13-19 let) může být proto v současnosti mnohem hlubší než mezi mileniály (27-41 let).

Generace bychom podle prof. Trávníčka mohli rozdělit s ohledem na vznik daných technologií na rozhlasovou, televizní, počítačovou a internetovou. Ke každé z nich se také váží události, díky kterým se formovaly. Generaci rozhlasovou (do 1945) spojujeme s T. G. Masarykem, druhou světovou válkou a komunistickým režimem. Televizní (1946-1967, také baby boomers) s poúnorovým režimem a generaci počítačovou (1968-1982) s přídomkem „Husákovy děti“. U generace internetové (1983-1997, mileniálové) ale narazíme na vysokou míru roztříštěnosti faktorů, které ovlivnily její vývoj. Její záběr zahrnuje jak práci s textem, zvukem, videem, ale i algoritmy a  odlišnými typy informací.

Od roku 1998 mluvíme o generaci Z a od roku 2013 už o generaci Alfa. Můžeme říct, že se obě tyto generace s ohledem na historické nebo sociální události prakticky příliš neliší, diametrálně se ale vzdalují na základě užívání odlišných sociálních sítí a jazyka.

Zatímco je mezi mileniály nejvyužívanější sítí Facebook, generace Z si libuje v Instagramu a Alfa vstupuje na TikTok. S ohledem na četnost skupin rozdělených podle témat a zájmů se pravděpodobnost, že se tyto generace sejdou v online prostředí na jednom místě, dá považovat za nízkou. Snižuje se i množství témat, na která spolu mohou generace vést rozhovor.

Stejně jako k předchozím generacím se k těm současným váže i specifický slang. Zejména mezi jazykáři probíhají diskuse o proměnách jazyka vlivem sociálních sítí a k nim tíhnoucích skupin žáků. Díky lidem ze společnosti Než zazvoní, které mezigenerační jazyková propast zaujala může dnes každý, kdo nechce být za „bůmra“ sáhnout po Slovníku generace Z . Pro ty z vás, které baví vlastní slova vymýšlet nebo se zasmát nad krásou variant češtiny, může být dobrým zdrojem Češtia2.0. Jestli je vám libo spíš zvuk, poslechněte si záznam rozhovoru mezi babičkou a vnukem na webu Českého rozhlasu České Budějovice. A jestli si doteď nejste jistí, do jaké generace se zařadit nebo jak vaší generaci popisují vybrané zdroje, podívejte se třeba na tuhle přehlednou grafiku Forbes special nebo si přečtěte článek na webu Sítě v hrsti.

 

POSLEDNÍ ČÍSLO

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 7.13.35

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

© 2023 vytvořeno Higuera web