EDUCA MAGAZÍN

Objednat EDUCU

Chcete-li vyplnit tento formulář, prosím povolte v prohlížeči JavaScript.
Vyberte možnost
Edit Template

Vstříc kreativitě

Zahrála si ve filmu Odcházení Václava Havla, patří k architektonickým klenotům Náchodska a její osud se pojí s rodem Kaplických. Vila Čerych v České Skalici se dočkala dlouho očekávané rekonstrukce, která začala 10. listopadu symbolickým poklepáním na základní kámen. U takové události Educa samozřejmě nemohla chybět.

Rondokubistická vila byla v Křenkově ulici vybudována mezi lety 1924 a 1925 podle návrhu architekta Otakara Novotného. Původní majitelé, rodina Čerychů, zde žili pouhých dvacet let, pak byla vila zkonfiskována a sloužila různým účelům, zejména jako vzdělávací a zdravotní středisko. Podobné role si vila ponechala i po restituci, a to až do roku 2022, kdy se stala majetkem Elišky Kaplické Fuchsové. Právě nová majitelka vily se zde s Nadačním fondem Kaplicky Centre, jejž založila s manželem architektem Janem Kaplickým, rozhodla vybudovat zázemí pro nové kreativní centrum.

Vila doposud žádnou rozsáhlou rekonstrukcí neprošla, teď tedy získá novou střechu s původní bobrovkovou krytinou a podkrovní prostory, kde bude provozován multifukční sál vhodný k pořádání masterclass či projekcí se zaměřením zejména na architekturu a audiovizi. Obnovena bude taky funkce dalších dvou přednáškových sálů v přízemí, kde se zachovalo nejvíce původních interiérových prvků. Další úpravy potom vile přinesou gastronomické zařízení, nové galerijní prostory a navýšení ubytovací kapacity, což budou využívat zejména účastníci programu kreativního centra. „Inovativní kreativní centrum ve Vile Čerych nabídne vzdělávání pro výkonné umělce a profesionály i studenty v oborech architektury, kinematografie a audiovize, užitého a volného umění, přiláká i širokou veřejnost. Přeji jí proto, aby tepala kulturním a společenským životem. Věřím, že podpora regionů v oblasti kultury a kreativity má smysl a že na vznikajících kreativních centrech bude možné stavět,“ zhodnotil přínos projektu při příležitosti poklepání na základní kámen ministr kultury Martin Baxa. Akce, jež rekonstrukci zahájila, se kromě ministra zúčastnili i zástupci Královehradeckého kraje, České Skalice nebo vnuk architekta Novotného.

První část oprav památkově chráněné vily a otevření Kaplicky Creative Centre proběhne v druhé polovině roku 2025. Další práce potom budou zaměřeny hlavně na obnovu zahrady dle návrhu jednoho z nejvýznamnějších zahradních architektů Josefa Kumpána. Už teď je jasné, že v České Skalici vzniká projekt dalece přesahující regionální význam, o němž v blízké době ještě hodně uslyšíme.

POSLEDNÍ ČÍSLO

Snímek obrazovky 2024-06-17 v 7.13.35

Kontakty

info@educamagazin.cz

Letohradská 803/24
Praha 7 - Holešovice, 170 00

kde koupit ?

zde na webu
www.educamagazin.cz
© 2023 vytvořeno Higuera web